Biograd povijest i kultura

Biograd je najvjerojatnije nastao na ruševinama antičke Blandone. Prvi se put sponinje u X. st. Pod hrvatskim vladarima, Biograd na Moru je župni, a kasnije i kraljevski grad.

1050. god. osnovao je kralj Petar Krešimir u Biogradu biskupiju, podignuo muški i ženski benediktinski samostan i crkvu Sv. Ivana. Iz rimskog razdoblja sačuvani su ostaci villae rusticae. Početkom 12.stoljeća, odnosno 1102. godine u Biogradu biva okrunjen Koloman, hrvatsko - ugarski kralj. U 13. i 14. stoljeću Biogradom upravljaju cetinski knezovi, bribirski knezovi Šubići i vranski templari, od početka 15. pa sve do kraja 18. stoljeća Biograd je bio pod vlašću Venecije i pretrpio brojna stradanja u mletačko - turskim ratovima.

Okolina Biograda bogata je starinama iz hrvatske prošlosti:dokumenti spominju crkve, samostane i dvorce.

U Zavičajnom muzeju možete pogledati brojne artefakte i dokaze burne prošlosti Biograda. Tu se nalazi zanimljiva arheološka kolekcija s pretpovijesnim, antičkim i ranohrvatskim nalazima, brodski teret iz 16. stoljeća i brojni drugi izlošci.

Iz starohrvatskog razdoblja dvije su crkve, od kojih je jedna velika trobrodna bazilika.

Od ostalih znamenitosti možete pogledati ostatke samostana Sv.Ivana, zatim je tu crkva Sv. Anastazije s baroknim oltarima iz 1761 i dvije male crkvice iz 1850 - crkve Sv. Roka i Sv. Antonija. Uz sve nabrojeno, na širem području Biograda nalaze se i ostatci antičkog akvadukta, kao i druga pretpovijesna nalazišta.

Online Booking

Izmjena/odjava »